Interview med U19-Landstræner Jens Hagbarth

Floorball Danmark har i forbindelse med optakten til U19-VM på dansk jord, interviewet U19-landstræner Jens Hagbarth, for at få et indblik i hans tanker om det forestående VM. Turneringen spilles på hjemmebane i Frederikshavn, hvor dansk floorball skal samle sig om de unge talenter. Første kamp løber af stablen d. 26/4 og finalen spilles d. 30/4.


FD: Hvilken helhedsoplevelse forventer du dig af et U19 VM på dansk jord?

JH: Jeg forventer en lignende kulisse, som den jeg oplevede til kvindernes VM i Frederikshavn, 2007. Jeg husker det som euforisk og det er uden tvivl unikt at skulle spille på hjemmebane. Vi glæder os til at vise flot spil og en masse ungt talent frem, ikke mindst for at inspirere ungdomsspillere i hele landet og vise dem hvad man kan opnå, hvis man arbejder for det. Det er noget som både holdet, jeg og hele det danske floorballmiljø skal nyde, for det er en oplevelse for livet at spille VM på hjemmebane. Jeg håber at der til dagskampene og de kampe hvor Danmark ikke spiller, stadig er mange tilskuere på plads. Eventuelt skoler i området, der kan komme og inspirere børn til at spille floorball.

FD: Hvad er Danmarks målsætning ved denne slutrunde?

JH: Som jeg snakkede med Floorball Danmark om, da jeg blev ansat, er der håb om og tro på, at Danmark er en top 8 nation. Målet for slutrunden er, at vinde puljen og få kampen mod sidstepladsen i gruppe A eller B. Vi drømmer om en kamp lørdag aften, med fyldt arena, hvor en sejr kan give top 8 og dermed deltagelse i gruppe A/B, ved næste VM. Lige meget hvad, går vi til alle kampe for at vinde og kommer med en ydmyg indstilling, hvilket gør vi tager én kamp af gangen og har fuldt fokus på den pågældende kamp. I sidste ende er U19-landsholdet et hold, der skal udvikle spillere til herrelandsholdet, men jeg mener klart at der er kvalitet til, at Danmark kan være en top 8 nation.

FD: Hvad betyder det for holdet, at de har danske fans i ryggen, fremfor at spille en slutrunde i udlandet?

JH: Det betyder enormt meget og drengene har sagt, at de glæder sig rigtig meget og vil betale tilbage til dansk floorball, for den støtte de har fået. Den opbakning de får, vil de give alt for at tilbagebetale med flot spil og selvfølgelig skrive autografer og tage billeder. Et hjemmepublikum giver nogle ekstra procenter på banen, som er vigtige til et verdensmesterskab. Det betyder meget at få folk i hallen, da fællesskabet mellem hold og fans kan blive afgørende.

FD: Hvordan vurderer du den danske trup til slutrunden?

JH: Nu har vi for nyligt spillet tre kampe mod Tyskland, som er en top 8 nation. De blev #6 til VM sidste år, så der er tale om en modstander med kvalitet. Det endte med en sejr, en uafgjort og et nederlag, hvilket er positivt efter kun et halvt år sammen som hold. Der er stadig nogle aftaler skal på plads, men det ser godt ud og jeg er fortrøstningsfuld for at Danmark kan være en top 8 nation. Man skal ikke undervurdere nogen og det er ikke givet at vi slår alle hold udenfor top 8, så vi går ydmygt til værks og kommer ikke sovende til det. Truppen er fyldt med talent og det er et godt sammentømret hold, der spiller som én enhed. Den røde tråd gennem landsholdene og samarbejdet mellem klubtrænere og landsholdet, har gjort spillerne mere skarpe. Samarbejdet og feedbacken begge veje, har været vital for spillernes udvikling og den samlede trups niveau.

FD: Hvad er de bærende faktorer i udtagelsesprocessen?

JH: Vi har haft stort fokus på det fysiske. Den fysiske formåen på holdet er pt. på et enormt flot niveau, der næsten nærmer sig top 4-nationerne i forhold til testkrav. En anden vigtig faktor er, at vælge de 20 spillere, der sammen skaber det bedste hold. Det bliver ikke på enkeltmandspræstationer at vi skal vinde kampe. Der er blevet arbejdet bredt med mange spillere inde over, i håbet om at finde den rigtige sammensætning. I alt har der været 55 spillere omkring landsholdet og hvis man bliver siet fra på U19, så er man på U18 og det skaber en god rød tråd mellem holdene. Det vigtigste vi har, er dén røde tråd. Jeg har en kæmpe respekt for den arbejsindsats alle i bruttotruppen har ydet. Alle har udviklet sig og bygget på, også dem der ikke ender med at komme til VM.

FD: Med de hold der på nuværende tidspunkt er kvalificeret, hvem er så i dine øjne de mest ønskværdige gruppemodstandere?

JH: For at få ønskekampen i en fyldt arena lørdag aften om top 8, skal vi kunne slå alle i gruppen. Det skal tages én kamp af gangen og der er ikke en ønskemodstander. Vi skal holde os til konceptet og gå ydmygt til værks. Det er et godt sammentømret hold der skal vinde kampene og ikke enkeltmandspræstationer, så vi skal være et bedre hold end modstanderne. Det gode sammenhold vi har på holdet nu, gør at alle kommer til at arbejde for hinanden. Vi har først og fremmest fokus på vores eget hold.

FD: Hvilken effekt tror du, at et verdensmesterskab på dansk jord, vil have på floorball i Danmark?

JH: Håbet er jo, at det skaber en hype omkring sporten og at det motiverer ungdomsspillere til at tro på, at de kan være med til det, som det nuværende U19-landshold spiller nu. Truppen er enormt stolte over at være på U19-landsholdet og at repræsentere Danmark. Selvfølgelig er der også et håb om at flere starter til floorball. Det handler om at vise sammenhold og spille flot, så man skaber en god stemning og en fed kulisse, ligesom der var det til kvindernes VM i 2007. Det står for mig, som en euforisk oplevelse. Vores ønske er at inspirere og motivere, til at starte til floorball eller blive i sporten, hvis man allerede er. Det gælder alt fra motionshold til elite, ung som gammel.

FD: Har du nogle andre kommentarer?

JH: Ja, jeg vil gerne udtrykke stor respekt for klubtrænerne, ungdomstrænerne og klubberne. De ildsjæle ude i klubberne, der gør at de unge vil spille og udvikle deres talent. Stor ære og kredit til dem. Der skal lyde ros til Floorball Danmark for at sikre sig U19-VM. Det skaber hype om floorball i Danmark og er vigtigt for udviklingen af sporten. Derudover skaber det også en bro til at få flere slutrunder fremover. Det bliver det sjette VM jeg er en del af og det er det VM jeg glæder mig mest til. Det er bare helt specielt at være på dansk jord, med det danske publikum i ryggen. Det bliver en oplevelse for livet, som både vi som hold og tilskuerne sent vil glemme.

Tak til Jens for at stille op til interview.